Εργαστήρι Ψαλτικής

Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής

Το Εργαστήρι Ψαλτικής ιδρύθηκε το 1998 και έχει έδρα του την Αθήνα. Τα μέλη του έχουν διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες (είναι φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, καθηγητές), έχουν όμως τό ίδιο μεράκι, δηλαδή την αγάπη για την συλλογική μελέτη, καλλιέργεια και διάδοση του πλούτου της Βυζαντινής Μουσικής και της ψαλτικής τέχνης. Οι μουσικές καταβολές του Εργαστηρίου Ψαλτικής προέρχονται άμεσα από την πηγή της Κωνσταντινουπόλεως, από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασυβουλο Στανίτσα, μαθητής του οποίου χρημάτισε επί σειράν ετών ο χοράρχης Αθανάσιος Παϊβανάς.

Το Εργαστήρι Ψαλτικής έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναντήσεις ξένων και ελληνικών χορωδιών, σε θεολογικές & επιστημονικές ημερίδες, σε εορταστικές εκδηλώσεις Ιερών Μητροπόλεων, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα. και στο εξωτερικό. Στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής (Πρέβεζα 2002) κατέκτησε τήν πρώτη θέση στην κατηγορία των Βυζαντινών Χορωδιών και το Ειδικό Βραβείο της καλύτερης ελληνικής χορωδίας του 8ου Διεθνούς Διαγωνισμού Θρησκευτικής Μουσικής.

Στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Ψαλτικής περιλαμβάνονται:

Η παρουσίαση του Ψηφιακού Δίσκου «Αναστάσεως Ημέρα» (Μάιος 2016) κατά την οποία πραγματοποίησαν εισηγήσεις ο π. Σεραφείμ Φαράσογλου, ο κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος, ο κ. Αθανάσιος Παπαζαρής και το Εργαστήρι Ψαλτικής ερμήνευσε ύμνους του CD.

Η συναυλία στον Πατριαρχικό Ναό στο Βελιγράδι καθώς και η συμμετοχή του στην Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα (2015).

Η βράβευσή του από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer.

Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2014).

Η συμμετοχὴ του στον Μέγα Συνοδικό Εσπερινό προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου (2013).

Οι συναυλίες στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (2013, 2015).

Η συναυλία στην πόλη Valjevo τῆς Σερβίας (2012).

Η συμμετοχή του στην Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στην Μόσχα (2012).

Οι συναυλίες στην αίθουσα Rachmaninoff του Κονσερβατορίου Τσαϊκόφσκυ (Μόσχα Μάιος 2012), στον Διεθνή Οίκο Μουσικής Μόσχας (Ιανουάριος 2012), στόν Καθεδρικό Ναό του Σωτῆρος Χριστοῦ στὴ Μόσχα, κατά το ετήσιο θεολογικό-πολιτιστικό συνέδριο «Χριστουγεννιάτικες Αναγνώσεις», που διοργάνωσε η Ρωσικὴ Ορθόδοξη Εκκλησία (Ιανουάριος 2012).

Η συμμετοχή στο 11ο Advent & Christmas Songs Festival, (Βουδαπέστη 2011), στο Γ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Βυζαντινού Μουσικού Πολιτισμού (2011) που διοργανώνει το Αμερικανικό Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας (ASBMH, Pittsburg, Η.Π.Α.).

Η συμμετοχή στο Ορθόδοξο Μουσικό Φεστιβάλ (International Festival “Academy of Orthodox Music”) στην Αγία Πετρούπολη, (2009) και στην πόλη Novgorod.

Curriculum Vitae

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ