Αθανάσιος Παϊβανάς

Χοράρχης

Ο Αθανάσιος Ι. Παϊβανάς γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι μαθητής του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) Θρασυβούλου Στανίτσα, από τον οποίον διδάχθηκε σε ιδιαίτερα μαθήματα (1974-1982) την Ψαλτική Τέχνη. Πέραν από μαθητής του, υπήρξε όλα τα χρόνια χορωδός των χορωδιών του Θρασυβούλου Στανίτσα. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του βυζαντινού χορού «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και εκ των πρώτων συνεργατών του καθηγητοῦ Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη.

To 1983 πήρε μέρος στον διαγωνισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και απέσπασε τη μοναδική υποτροφία για σπουδές στο Ωδείο Αθηνών όπου και φοίτησε. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με βαθμό Άριστα παμψηφεί (τάξη Γ. Μαλαφή). Σπούδασε ευρωπαϊκή μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου και επί σειρά ετών κλασσικό τραγούδι στον καθηγητή και τενόρο της Λυρικής Σκηνής Γιώργο Ζερβάνο. Για περισσότερα από 10 χρόνια υπήρξε χορωδός των χορωδιών, ΟΤΕ και Κορίνθου (μαέστρος κ. Αλέκος Παπαγιαννόπουλος). Με μέριμνα της χορωδίας ΟΤΕ παρακολούθησε σειρά διεθνών σεμιναρίων διεύθυνσης χορωδίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υπήρξε εισηγητής στο 3ο, 4ο 5ο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο (Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας 2006, 2009, 2012) και στο Γ΄ και Δ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο του Βυζαντινού Μουσικού Πολιτισμού (Οκτώβριος 2011 και 2013, Αθήνα). Το καλοκαίρι του 2009, 2010 και 2011 πραγματοποίησε master class Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης στην  Θερινή Μουσική Ακαδημία Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία). Το καλοκαίρι του 2012 προσκλήθηκε στο Σχολείο Εκκλησιαστικής Μουσικής (SEM Βηρυττός Λίβανος) όπου παρέδωσε σειρά μαθημάτων και πραγματοποίησε συναυλία βυζαντινής μουσικής διευθύνοντας την χορωδία του SEM. Το Δεκέμβριο του 2014 βραβεύθηκε από το Διεθνές Ίδρυμα Gina Bachauer για τις μουσικές του δραστηριότητες ως χοράρχης.
Επί σειρά ετών υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και επιπλέον χρημάτισε διευθυντής έργου για την εμπορική ανάπτυξη των υπηρεσιών του Ευφυούς Δικτύου και του ADSL.

Είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής  στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος Φυσικομαθηματικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Μαθηματικό) με επιπλέον σπουδές στην Πληροφορική. Είναι κάτοχος Masters στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Illinois, Η.Π.Α).

Κατοικεί με τη σύζυγό του στην Πεύκη Αττικής.

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

Αίνοι. Ήχος Πλάγιος του Πρώτου

Θρασ. Στανίτσα

An error was occured

Ἐξέδυσάν με – Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών Κορίνθου – 17 Απρ. 2014

Θρασ. Στανίτσα

An error was occured

Κασσιανή – Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών Κορίνθου – 17 Απρ. 2014

Θρασ. Στανίτσα

An error was occured
ΒΙΝΤΕΟ